A csodás jelek célja

36. nap

Ezek pedig azért írattak meg, hogy higgyétek: Jézus a Krisztus, az Isten Fia, és e hitben életetek legyen az ő nevében. Jn 20, 31

„Minden csoda három napig tart!” – mondja egy magyar szólás. Mi emberek, az idő múlásával veszítünk a csodák erejéből. Kialusszuk magunkból a csoda okozta kellemes örömöket és élményeket. Lényeges felismernünk, hogy a csoda nem képes arra, hogy hitet teremtsen a szívükben. Akik Jézussal találkoztak és csodatételeket láttak, azok sem jutottak mindnyájan hitre. Egy ideig megmozgattak bennük valamit a jelek, felkapták a fejüket, talán még érdeklődtek is Jézus csodatévő ereje iránt, de aztán hamar alábbhagyott a lelkesedésük, és végül nem követték Őt. Jézus pedig komoly jeleket tett. Ezek jelezték az embereknek, hogy maga az Isten jár közöttük. A jel mindig Istenre mutat. Őt emeli magasba, Róla tesz tanúbizonyságot, hozzá hívogat. Ezért a jel elsősorban azokat erősíti, akik az Urat keresik, s hisznek benne. A jel ott működik hathatós módon, ahol követik Jézust. A tanítványok sok jelet láttak, ami arra ösztökélte őket, hogy higgyenek az Atya küldöttében. A jel nem feltétlen teremt hitet, de mindig megerősíti a hívőt! Segíti a hitben való járásban, még jobban elmélyítve az Úrba vetett bizalmat.

 A hitéletben nemcsak nagy jelek vannak, hanem apró csodák is. Sokan inkább arra várnak, hogy valami nagy dolog történjen az életükben. Történjen egy csodálatos gyógyulás, kapjanak valami egyértelmű jelet, ha válaszúthoz érkeztek, vagy legyen egy meghatározó találkozásban részük. Ezek az elvárások sajnos elveszik az ember figyelmét az apró, jelentéktelennek tűnő dolgokról, amelyek természetessé váltak már életünkben. Pedig mennyi ilyen eleme van az életünknek és hitünknek! Hiszen nem természetes, hogy van Bibliánk, vagy az, hogy imádkozhatunk. Továbbá Isten Lelke munkálkodik az életünkben, és csontjainkba rekesztett tűz lehet az evangélium, mert ezekben nyilvánvalóvá teszi az Úr nap mint nap, hogy erősen tartja hitünket, és jelen van földi sorsunkban, és használni akar bennünket az üdvösségben.

 Ma milyen apró jeleket tudnánk észrevenni a napunk során? Keressünk arra is választ, hogy mire tanítanak, mire nevelnek bennünket az Úrral való kapcsolatunkat illetően!

 Berencsi Balázs lelkipásztor

Vélemény, hozzászólás?