A disznóvágás, mint ünnep

Magyar népünk életében a disznóvágás évszázadok óta ünnepnek számít. Nemcsak azért, mert a falusi család ekkor hatalmas mennyiségű húsra tett szert, amelyet jól tartósítva hosszú hónapokig fogyaszthatott, hanem azért is, mert közben más dolgok is lezajlottak a torhoz kötődően. Hogy melyek ezek?

A gondos szülők a gyerekeknek igyekeztek kisebb feladatokat adni, ezzel is bevonva őket a munkálatokba. A véres tál megtartása, a disznó farkának megfogása a kisebb gyermekekben is emlékezetessé tette az alkalmat. A nagyobbak a vízhordásban, a bőr tisztításában vettek részt, de olykor kést is kaptak kezükbe, hogy az olvasztani való szalonnát vagdalják, arról a bőrt lehúzzák. Eközben, látva a család férfi és nőtagjait észrevétlenül is megtanulták nemüknek megfelelően a teendőiket: t.i. mi a feladata a férfinak és mi a nőnek.

A disznóvágások jó hangulatához tartozott, s tartozik ma is a tréfálkozás, az ugratás: nem csak a hentes egy rossz szúrást követően, de a tétlenkedők is jócskán kaptak az ugratásból, melyet illett tréfával elütni, s nem szívre venni, ezzel is megőrizve a jó hangulatot, de ilyenkor azt is megtanulták, hogyan tudják önmagukat szavaikkal megvédeni, önmagukért kiállni.

Fontos esemény egy felnőtt férfi életében, amikor először vágott saját disznót. Gazdaként átélhette, hogy most ő az ajándékozó, aki szülőknek, szomszédoknak kóstolót csomagol. Nagy lépés ez: a férfilét újabb szintjére lépett, maga is gazdává lett.

A tor során a rengeteg feladat arra is megtanította a családtagokat, hogyan osszák meg a feladatokat. Kiderült, ki miben jeleskedik. Az idősek figyelték a fiatalabbakat, hogyan bánik a késsel, milyen a hozzáállása, s ennek megfelelően bíztak rá feladatot, a fiatalabbak pedig megtanulták az idősebbektől a hentesmunkát, a füstölést, a kolbász ízesítését. Az idősek sok évi tapasztalatukkal voltak jelen, s ez bennük is a hasznosság, sőt a megbecsültség érzetét keltette, sőt erősítette. Mindenkinek meg volt és meg van a maga feladata.

Kár lenne, ha valahol megszakadna ez a szép hagyomány, mely évszázadok óta ünnep, nem is akármilyen ünnep.

A Dávid Férfisátor 2016. januárjában ezt a szép hagyományt ápolandó, immár 3. disznóvágását tartotta meg Tarpán, a Nagyhegyen. A jó hangulatban telt alkalom lehetőséget biztosított őszinte beszélgetésekre, közösségünk megerősítésére.

Nagy György

[flagallery gid=15]

Vélemény, hozzászólás?