A megtérés csodája

De azok unszolták és kérték : „Maradj velünk, mert esteledik, a nap is lehanyatlott már!” Lukács 24, 29

 Hogyan kezdődött ez az egész? Jézus melléjük szegődött, beszélt velük. Nem tudták megmagyarázni, de jó volt az idegen mellett tartózkodni. Szerettek vele lenni. S ha valaki mellett jó lenni, miért engednénk tovább? Nem engedhetjük tovább! Szükségünk van rá, kimondhatatlanul nagy szükség! Jobban, mint bármikor. Amikor minden remény odaveszett, valaki újra megtölti bizakodással a szívünket. „Maradj velünk!” Hangzik szinte kétségbeesetten a kérés, ne menj tovább. Jön a sötétség, s egyedül olyan félelmetes.

Beszélt már veled Jézus? Jó volt? A közelében ugye milyen jól érezted magadat? Olyan volt, mintha nem is te lennél. Még a világ is szebbnek tűnt. De aztán elengedted Őt. Most újra beszél veled. Most újra jó vele lenni. Továbbengeded? Ne tedd! Mert minden úgy kezdődik, hogy ő valahogy mellénk szegődik. Aztán elkezd beszélni veled. S valahogy mellette elmúlik a szomorúság, békétlenség. Mellette azt érzi az ember: otthon van. Biztonság, nyugalom, szeretet. Még akkor is, amikor nem arra tartok, amerre kellene. Mert velem jön! Velem jön, s nem azt mondja, rosszfelé mész, hanem meghallgat, veled megy, hogy te magad döntsd el, merre van a helyes irány.

Jézus nagyszerű! A tanítványok rájönnek, nem szabad elengedni, be kell hívni. S behívják a fogadóba. Te se tégy többet, ha annyira jó vele lenni, vagy annyira rossz nélküle, hívd be az életedbe! Miért mennél te egy úton, ő meg egy másikon, ha együtt is lehetnétek? Az életed változása nem attól függ, hogy hogyan vélekedsz róla, hanem hogy mered-e megszólítani, s behívni az életedbe. Az igazi változás ott kezdődik, amikor már gondolkodsz ezen. Gondolkodsz?  Hol vagy, mit teszel vagy tettél, ki vagy, vagy ki nem vagy, teljesen lényegtelen. Jézus arra vár, hogy hívd magadhoz. S a csoda az, hogy amikor hívjuk, ő jön. A tanítványok behívják, és bemegy velük a fogadóba. „Bement hát, hogy velük maradjon.”

Olyan nincs, hogy hívom Jézust, s nem jön. De olyan sincs, hogy ha bejött, akkor csak egy rövid ideig marad. Nem. Ő örökös társam marad. Ő azért lesz az életem része, hogy velem is maradjon. Ha csak arra kell, hogy valamit rendbe hozzon, s aztán menjen, ne is hívd! Ha csak tűzoltónak kell, aki aktuális problémáidat megoldja, s aztán éled az életed tovább, felejtsd el. Ő, ha bemegy, marad. S ez nem probléma. Erre van neked szükséged. Ez kell neked. A jöttment problémamegoldók csak felszínes tanácsokat adnak, amelyek csak kendőzik a bajt. Jézus kicserél. Magadra sem ismersz. De mások sem. Ahol Jézus van, ott ilyen nagy a változás. Ez a megtérés csodája!

Ha szeretnéd ezt a csodát átélni, mondd ezt Jézusnak: Jézusom, életem olyan, amilyen. Sokszor próbáltam változni, de csak álarcot cseréltem, a szívem a régi maradt. Ez engem nem boldogított, de másokat is bántott. Most azt kérem: jöjj be az életembe. Kérlek, változtass meg! Ne csak a látszat változzon, hanem a szívem is! Ne egy problémámat oldd meg, hanem maradj örökké velem! Kérlek, engedd meg, hogy én szegődjek örökké melléd! Ámen.

Szanyi György

Vélemény, hozzászólás?