Apostoli tanítás – tudj meg többet!

44. nap

„Ezek pedig kitartóan részt vettek az apostoli tanításban…” (ApCsel 2:42)

 Az apostolok tanítása ugyanaz volt, mint Jézus tanítása. Annyira a részükké vált, hogy teljesen azonosultak Jézus szavaival. Átitatódtak a Lélek olajával, és átformálódott egész gondolkodásuk, életstílusuk, mint a kovásztól a liszt. Hogyan lehetséges ez most itt veled?

Három dolog: 1. megismerni az igazságot, ami Jézus szava szerint szabaddá tesz. (Jn 8,32) A gondolkodásunk meghatározza az érzelmeinket, akaratunkat s végső soron az egész életvitelünket. Ha a gondolatainkat nem az Ige igazsága járja át, akkor tele vagyunk, félelmekkel és fóbiákkal, mert nem ismerjük igazán sem Istent, sem magunkat. Kulcskérdés, mivel tápláljuk az elménket: „kenyérrel” vagy szeméttel!

2. meggyökerezni, azaz szívbélileg elkötelezni magam az igazság mellett. Nos, az agytól a szívig vezet legtöbbször a leghosszabb út. De az „ész-keresztyénség” semmit nem ér az élet viharaiban, mert nincs benne „szívbéli bizalom” egy szerető Isten iránt (Zsid 4,16). Mondjuk együtt Lutherrel: „A Tied vagyok, ments meg!”

3. megélni a mindennapokban azt, amit hiszek. Azt tenni, amit Jézus tenne az iskolámban, ahol kiközösítik a „lúzereket”; a munkahelyemen, ahol mások kerülik a munkát, de verik az asztalt, ha nincs béremelés; a családomban, ahol nem értem, miért találtam drogot a fiam szobájában; és a gyülekezetemben, ahol fontosabb kérdés a kerítés színe, mint a misszió. Jézussá lenni mások számára őszinteséget és hitelességet kíván (Jak 2,12-14).

A fenti gondolatok mind a folyamatos növekedésről szólnak, ami pedig a hallott, az olvasott, a megrágott és megélt Ige által lehet. Isten természetfölötti Szava, ami az apostoli tanításból átjön, a legjobb „tudatmódosító szer” és életváltoztató erő! Hát, vedd, halld, olvasd, éld! Ott voltál vasárnap?

 Vadász Sándor

Vélemény, hozzászólás?