Atyára találni

14. nap

 “Felmegyek az én Atyámhoz és a ti Atyátokhoz…” 1 János 20,17b 

Szeretem a Miatyánk régebbi fordítását, amely így hangzik: „Mi Atyánk, ki vagy a mennyekben.” A hangsúly itt inkább tevődik a létigére, mint az újfordítás „aki a mennyekben vagy” változatban. Utóbbi kicsit azt sugallja, hogy az Atya a távoli mennyekben van, aki vagy hall bennünket, vagy nem. Vagy látja a velünk történő dolgokat, vagy nem.

Nekem nagyon fontos, hogy olyan Istenem van, aki valóban létezik, és a minket körülvevő mennyei világból figyelemmel követi az életemet. Figyelemmel kíséri életem minden lépését, mint egy jó földi édesapa, akinek soha sem mindegy, hogy éppen mi történik a gyermekével. Neked milyen Istened van? Egy távoli ismeretlen, vagy egy közelben lévő, akire mindig számíthatsz?

Tudnod kell, hogy Istennek nem mindegy, mi van veled. Ő ismer téged személy szerint. Mindent tud rólad. A legjobbat akarja neked. Ezért is vett magára Isten emberi testet. Azért szenvedett, halt meg, és támadt fel, mert nem mindegy neki, hogy létrejön-e az apa-gyermek kapcsolat közted és a mennyei Atya között, vagy nem? Jézus így lehetővé tette, hogy a Mindenható Isten téged gyermekévé fogadhasson. Eltörölte/kifizette a keresztfán a bűneidért járó büntetést. Vérével hitelesítette az örökbefogadási szerződést, amely azt tartalmazza, hogy Isten ezentúl saját gyermekeként viszonyul hozzád. Rajtad csak az áll, hogy átvedd ezt a feléd nyújtott szerződést. Minden elvan készítve.

Milyen büszkén állítja a kisgyermek, hogy az ő apja a legerősebb, és az ő anyukája a legszebb. A védelmet, a gondoskodó szeretetet jelentik a számára. A szerető földi szülők valóban minden tőlük telhetőt megtesznek gyermekük védelmében. A lehetőségek viszont korlátozottak, és előfordul, hogy meghaladják a szülők képességeit. Sok szülő próbálja megvédeni gyermekét a kábítószertől, az alkoholtól, elrontott kapcsolattól, tönkrement élettől, de nem tudja… Segíteni akar egy betegség leküzdésében, de tehetetlen… Próbál segíteni az újrakezdésben, de hiába…

Ezzel szemben a mennyei Atya lehetőségei korlátlanok! Nem akárki fogadott örökbe, ezt soha nem feledd! Ha mindeddig ellenálltál, engedd, hogy gyermekévé tegyen, mert megéri! Menj el holnap az istentiszteletre és hallgasd az Ő Igéjét őszinte nyitottsággal! Keresd azokat a testvéreket, akik veled együtt az Úr gyermekei.

Homoki Tibor lelkipásztor (Fertősalmás)

 

Vélemény, hozzászólás?