„BECSÜLD MEG…”

„BECSÜLD MEG…” Innovatív megoldások az idős testvérek segítésében címmel vettünk részt gyülekezetünkből négyen március 26-27-én Berekfürdőn megrendezésre került konferencián.

Hétfőn a nyitóáhítat és a köszöntés után Dr. Imre Sándor a Tiszántúli Református Egyházkerület főgondnoka „Az aktívidőskor és a generációk közötti szolidaritás jelentősége korunkban” című előadásából nagyon sok érdekes és fontos dolog mellett azt is megtudtuk, hogy Európában 2012. az aktív öregkor éve és ami él az öregszik.

Ebéd előtt került sor a konferencia címével megegyező pályázat eredményhirdetésére és a nyertes pályázatok rövid bemutatkozására. Délután 4 csoportra bontva ismerkedtünk a diakónia idősek felé nyújtható támogatásával. Mivel négyen voltunk, így különböző műhelyekbe mentünk.

1, „Újszerű innovatív megoldások időseket segítő önkénteseknek önismereti elemekkel” című Dr. Fruttus Levente pszichológus vezette műhely titkaival Nagy György tiszteletes úr ismerkedett.

2, ”Generációk-konfliktus-gyülekezetépítés” című műhely résztvevői főleg a konfliktusok fajtáit és azok kezelését igyekeztünk megismerni Ferenczi Zoltán lelkész segítségével.

3, ”Idősek lelkigondozása” rejtelmeibe Tóth János intézetvezető-lelkész segítségével próbáltak betekintést nyerni a résztvevők.

4, ”Élménypedagógia idős korban”. Ezt a műhely programot diakónusunk Kovács Évi játszotta végig, nagy lelkesedéssel és tudásvággyal Surányi Zoltán élménypedagógus-tréner és Szabó Anna felnőttképzési vezető irányításával.

Ezek után még a többgenerációs táborok szervezéséről és a Hospice munkájáról hallottunk. A vacsorát követő időt kötetlen beszélgetéssel és éjszakai fürdőzéssel tölthették a résztvevők.

Kedden a reggeli előtt négyen hosszabb sétát tettünk a tó körül. Miközben ismerkedtünk a községgel megosztottuk egymással előző napi élményeinket.

A reggeli áhítatot követően ismét 4 szekcióra osztva a pályázat nyertesei tartottak interaktív előadást.

1. szekció ülésén „Gyülekezet és idősotthonok viszonya” című pályázatában rámutatott a Kecskeméti és a Törökszentmiklósi gyülekezet , hogy a Példabeszédek 11:25 vezérige alapján igyekszik munkáját végezni „Az ajándékozó bővelkedik és aki mást felüdít, maga is felüdül.”

2. szekció: „Nagy gyülekezetben működő diakónia az idősekért” címet viselte és Budaiak pályázata volt.

3. szekció: „Kis Gyülekezet, alapítvány„ a Diakónia Keresztyén Alapítvány Marosvásárhelyi tagjaitól női körünk vezetője Filep Györgyné Katika igyekezett nagyon sok érdekes és számunkra is hasznosítható tudást ellesni.

4. szekcióban a rákosligeti gyülekezet küldöttei a ”Szépkorúak istentisztelete” című pályázatukon keresztül igyekeztek bemutatni, hogyan hozzák közelebb a gyerekeket az idősekhez.

Ebéd előtt a szekciókon történt munka rövid bemutatása után 6 csoportra bontva egy-egy mondatba kellett

sűrítenünk a két nap élményeit. Ezekből a számunkra legjobban tetszők:

„Fiam nem attól kell félnünk, hogy megöregszünk, hanem attól, hogy nem.”

„Az idős ember előtt kelj föl.”

És végül Wilhelm Lohe mondata: „Jutalmam, hogy tehetem.”

Gyülekezetünk diakóniai csoportja is ezek alapján igyekszik végezni munkáját.

Sárközi Sándorné

Vélemény, hozzászólás?