Célba ért a mátészalkai emberek adománya

A röszkei vasúti határzár elkészülte előtt nem sokkal sikerült eljuttatni azt az adományt, melyet a segíteni szándékozó mátészalkaiak ajánlottak fel, segítve az arra rászoruló, országunkon átvonuló migránsokat.

A Mátészalka Kertvárosi Református Gyülekezet lelkipásztora, Nagy György, Kovács Éva diakónus, Póti László templomgondnok és Varga Dezső operatőr előbb a Keleti pályaudvart, majd a röszkei átmeneti tábort kereste fel a Magyar Református Szereteszolgálat munkatársaival, hogy a gondosan megválasztott adományokat célba juttassa.

A segélyakció révén mintegy 500 migránsnak tudtak segíteni, akik csupán töredékét képezték annak a több ezer embernek, aki aznap átépte a magyar határt.

A tapasztalatokat Nagy György lelkipásztor így összegezte: ” A határon átlépő, végeláthatatlan embertömeget nagy létszámú rendőri és katonai jelenlét fogadta. Példaértékű az a türelem és hozzáállás, amelyet megtapasztaltunk a rendőrség és a katonaság munkáját látva. Fegyelmezetten, jól szervezettten végzik munkájukat.

A hazai és nemzetközi segélyszervezetek nagy erőkkel képviseltetik magukat, mi a Református Szeretetszolgálat munkatársaival konzultálva, segítségükett kérve juttatuk el adományainkat: ásványvizet, élelmiszereket, tisztálkodószereket. Igyekeztünk az arra valóban rászorulókat segíteni: főként a kisgyermekkel érkező családokat. Nagy sikere volt a Mátészalkáról hozott Túró Rudiknak is, rövid időn belül több száz fogyott el belőle.

Látva a Röszkén /s mondhatom egész Európában/ kialakult helyzetet, magam is indokoltnak látom, hogy a menedéket kérők kontrolláltan érkezzenek országunkba: egészségügyi ellenőrzést, beazonosítást követően a kijelölt határátkelőkön. A segíteni akarás mellett óhatatlanul szükséges ez is.”

 [flagallery gid=1]

Vélemény, hozzászólás?