Égigérő közösségi ház

A múlt év őszén sikeres pályázatot követően megkezdődtek az újtelepi Égigérő Közösségi Ház kivitelezési munkái. Az épület részben a meglévő épületrész megújulásával, részben annak toronnyal, rendezvényteremmel történő bővítésével nyeri majd el végleges, új formáját. A kivitelezés első üteme a bővítésként születő új épületrész szerkezeteinek megvalósítására irányult, amely a múlt év végéig lényegileg elkészült. A kivitelező szándéka szerint a téli időszakban sem kellett, hogy mértékadó szünetre sor kerüljön, ezért erre az időszakra tervezték a meglévő épületrészben végrehajtandó feladatok elvégzését. Sajnos a rendkívül kemény és elhúzódó téli időszak csak korlátozottan tette lehetővé a munkavégzést, ennek ellenére a teljes épület lényegi szerkezetépítési munkáit a napokban sikerül befejezni. Ma elmondható, hogy a koszorúgerendák az épület szerkezeti falain rövidesen körbeérnek, és ez azt jelenti, hogy az épület belső terei mindenütt láthatóvá és megítélhetővé válnak, így rövidesen kezdődhetnek az ácsmunkák, valamint a tetőszerkezetek megvalósítása.

A régi épületrészen alacsony hajlású, fémlemez fedésű tető készül, viszont a bővítmény monumentális, látszó belső faszerkezetekkel készülő nyeregtetővel, cserépfedéssel lesz lezárva. Az épület igazi attrakciója és dísze az „égigérő” torony lesz, melynek arányaihoz a tervezők számára a tákosi híres református templom szolgált kiindulási alapul.

Az épület környezete és utcafronti kerítése szintén igényesen került megtervezésre, azonban a benyújtott pályázatban nem nyílt lehetőség az ennek megvalósításához szükséges források elnyerésére. A külső környezet befejezése azonban elengedhetetlen a pályázati elvárások teljesítéséhez, hiszen például a hátsó udvari parkolók vagy a mozgáskorlátozottnak kialakítandó parkolóállás megvalósítása nélkül a létesítmény nem vehető használatba.

 A kialakítandó parkosított zöld környezet hiánya szintén rendkívül sokat rontana a megújult épület külső megjelenésén és használhatóságán, ezért a következő hónapokban szükség lesz minden olyan ötletre, segítségre, felajánlásra és adományra, amelyek segíthetnek a még megoldatlan külső környezetrendezés problémájának rendeződésében.

A tervező és műszaki ellenőrzést is ellátó ART VITAL Kft. munkatársai elégedettek az építők eddigi munkájával, és minden remény megvan arra, hogy a tervezett épület néhány hónap múlva elnyerje a nemrég még csak mutatós látványterveken látható végső formáját. A kivitelezés jelenlegi állapota reményt ad arra, hogy a tervezett augusztusi átadásra minden a helyére kerül, és az épület végre ismét otthonául szolgálhat az újtelepi református közösségnek.

Végh József építész

 

Vélemény, hozzászólás?