Egy közösség, amely jóindulatot talált…

Rendkívüli időknek nevezte Nagy György lelkipásztor a mostani időket, amikor a Mátészalka Kertvárosi Református Egyház hálaadó alkalmán a város és az egyház ismert vezetői és képviselői, valamint népes ünneplő közösség jelenlétében bemutatta az Égigérő közösségi ház tervét. „Jóindulatot találtunk. Az ország vezetői, a Regionális Fejlesztési Ügynökség támogatásra méltónak találták terveinket, így lerakhatjuk egy új közösségi ház alapjait. Nem volt ez mindig így. A Világháborút követően a város nyugati, Újtelep elnevezésű részébe hadiözvegyeket telepítettek, sorra nyitották a beköltözők számára az új  utcákat. Az egyháznak ekkor  saját iskolája volt. Majd egy olyan korszak következett, amikor iskoláját elvették, s templomot nem lehetett építeni, noha igény mutatkozott rá. Géczi Tihamér lelkipásztor és az akkori gondnok megvásárolt egy telket, s odaajándékozta az egyháznak. Gaál esperes úr idején egy konferenciatermet húztak fel, amelyben lelkészértekezleteket tartottak hosszú évekig. A rendszerváltást követően imaháznak átnevezett, mintegy 80 négyzetméteres épületet mára a közösség kinőtte, komoly funkcióbővítésre szorult. Figyelve a lehetőségeket, Végh József építészmérnök tervei alapján az Észak Alföldi Regionális Operatív Program „Régiós civil szervezetek infrastrukturális feltételeinek fejlesztése” című pályázati kiíráson az Új Széchenyi Terv keretében  elnyerve, a közbeszerzést követően szeptember közepén kezdődhet meg az építkezés.

 

Az új épületben helyet kap a nyugdíjas klub, a 40 fős énekkar, a nevelőszülők klubja, az ifjúsági alkalmak, a Testi-lelki egészség nap, gyermekfoglalkoztatók és kulturális rendezvények. A programok összeállításánál, kiválasztásánál a közösség adta lehetőségeket, igényeket vettük figyelembe és a megkezdett úton kívánunk tovább haladni. A program lehetőséget biztosít ugyanakkor egy, a munka világába visszatérni kívánó kismama elhelyezkedésére is.

A közel 55 millió forintból megvalósuló terveket 48 millió forinttal a Regionális Fejlesztési Ügynökség támogatja 88 %-os támogatási intenzitással, a fennmaradó részt a Tiszántúli Egyházkerület és a Kertvárosi Gyülekezet adományaival kívánják megvalósítani. Végül a névválasztásra is kitérve Nagy György lelkipásztor elmondta: három dolog is ihlette névadókat: az Égigérő  fű című film Poldi bácsija, aki idős korára célt és értelmet talált egy szeretetteljes közösség által, másrészt a magyar népmesékből ismert Égigérő paszuly, amelyben az ifjú boldogulást, társat talál s célba ér élete. Végezetül pedig a Bibliában található Égigérő létra történetét mondta el, amely által égigérő kapcsolat jött létre Jákób és a Mindenható között. Reménység szerint a  jövő júniusra megépülő közösségi ház időseknek és fiataloknak egyaránt építő és valóban „égigérő kapcsolatok” színhelye lesz. „Közösséget építünk, nem csupán közösségi házat.” –zárta beszámolóját a gyülekezet lelkipásztora.


A közösség életéről  és a fejlesztésekről bővebb információt a https://www.refkertvaros.hu/ oldalon olvashatnak.

Vélemény, hozzászólás?