Egyedül és bátortalanul

4. nap

“Együtt futott a kettő, de a másik tanítvány előrefutott, gyorsabban, mint Péter, és elsőnek ért a sírhoz. Előrehajolt, és látta, hogy ott fekszenek a lepedők, de mégsem ment be.” (János 20,4-5)

Honnan veszed a bátorságot? Mert az élethez bátorság kell. Kisiskolásként átlépni a suli küszöbét, bemenni a vizsgára, amire alig készültél, felülni az óriáskerékre, lenézni egy szakadék széléről a mélybe. De én ma igazából arra vagyok kíváncsi, hogyan éled meg azt, hogy Bibliát olvasol, környezeted pedig nem? Vasárnap mások még alszanak, te pedig elindulsz a gyülekezetbe. Miközben mások vicces képeket és videókat osztanak meg, van-e bátorságod kiírni kedves Igédet az üzenő faladra vagy kitenni az asztalra a munkahelyeden?

Nem könnyű bátornak lenni: Mózes bizonytalankodására Áront kapja segítségül Istentől. Bárák a csata előtt egy prófétanő támogatását kéri: gyere velem. Te kire támaszkodsz? Meg tudsz-e állni egyedül ott, ahová Isten helyezett? Felmered vállalni, hogy te leszel az első?

Ezt  a tanulságos történetet egy amerikai gedeonita, Durward Sobek mondta el: Szerettük volna megadni az ünnepélyességét annak, hogy a kisebbik lányunk hatévesen iskolába készült. Ezért az édesanyja szépen befonta a haját,  és ráadta a legszebb fodros ruháját. Könnyes szemekkel néztük, amint belép az iskola ajtaján.  Délután kislányunk szótlanul, könnyes szemekkel jött haza. – Anya, én holnap farmernadrágban szeretnék menni az iskolába! Minden lány abban jár. Az osztálytársaim egész nap csúfoltak a ruhám miatt! Leültünk vele szemben, a szemébe néztünk, és elmondtuk neki, hogy számunkra milyen gyönyörű,  ha a kedvenc ruháját viseli, de azt is megértjük, ha ezentúl farmerben szeretne járni. Nehezen jött álom a szemére. Egész éjjel vívódhatott, hogy mit tegyen. Hatévesen élete eddigi legnagyobb döntését kellett meghoznia: bátran kitart, vagy meghajol, és beáll a sorba? Reggel az öltözködéskor így szólt: – Anyu, kikészíted nekem a szép fodros ruhámat?

… A tanév végéhez közeledve, sorra hívtak minket a lányos anyukák : „ megmondanák kérem, hogy hol lehet fodros ruhát vásárolni, ugyanis a lányunk abban akar járni…”

“Sokan vannak, kik elleneznek, még többen, kik gátolnak.

Honnan veszed a bátorságot, hogy mégis elkezded?” (Csillagpont dal 2009.)

Nagy György lelkipásztor (Mátészalka)

Vélemény, hozzászólás?