Együtt Jézussal

24. nap

„… maga Jézus is melléjük szegődött, és együtt ment velük.”( Lk 24, 15b)

Mielőtt még mindenki beleképzelhetné magát a rózsaszín buborékba, és azt hihetné, hogy Jézussal az élet könnyű, felhőtlen, hullámoktól mentes boldogság, le kell szögeznünk a tényt, hogy ez nincs így.

Egy keresztyén ember életében is vannak minden erőnk megfeszítését igénylő próbák, nehéz időszakok, melyeket egyedül nem tudnánk elviselni, sőt néha úgy is eljuthatunk a béka feneke alá, hogy közben Isten gyermekei vagyunk. Van azonban néhány nagyon fontos és szembetűnő dolog, amely megkülönbözteti a Jézus nélküli életet, és azt az életutat, melyet az Ő kezét fogva teszünk meg.

Az első ilyen kiváltság az újrakezdés képessége. Ha folyamatosan, minden dolgodban Jézusra tekintesz, akkor nem szabad, és nem is tudsz olyan mélyre zuhanni, ahonnan már ne tudnál felállni. Egy igazhitű ember nem esik végleg kétségbe, és tudja, hogy nincs olyan hatalom, amely Jézussal az oldalán legyőzhetné. Ez a bizonyosság pedig értelmet ad a folyamatos újrakezdésnek. És itt elérkeztünk a második pluszhoz: Jézussal értelme van az életnek. Ha Isten gyermeke vagy, és ezzel együtt eldöntötted, hogy minden cselekedetedet és szavadat Jézusnak szenteled, akkor már van célja az életednek.

Imádkozz azért, hogy Isten mutassa meg, mi a terve a veled, és ha már tudod, hogy hogyan szolgálhatod őt, akkor egyetlen pillanatod sem fog kárba veszni, és semmilyen tetted nem lesz fölösleges. Ha bolondnak néznek is, és megpróbálnak elbizonytalanítani, hogy az életed jó úton halad-e, te csak mosolyogj, mert tudod, hogy minden szenvedésednek, minden szavadnak, minden viselt dolgodnak értelme van: Jézusért teszed. Ez a szilárdság pedig eljuttat a harmadik fő tulajdonságig: egy keresztyén ember a körülményektől függetlenül boldog.

Ha már Jézus melléd szegődött, és együtt megy veled, akkor nem leszel boldogtalan egy kudarctól, nem dönt letargiába valakinek az elvesztése, és nem attól leszel jókedvű, hogy jó munkád van, hogy sikereket értél el az életben, vagy hogy megtaláltad életed párját. Az életben bármi érhet, mégis az az egyszerű, megmásíthatatlan tény tesz boldoggá, hogy Jézus vérén megváltott, és mindenkinél jobban szeret téged. Jellemzőek rád ezek az ismérvek?

(Sárközi Andrea (ELTE pedagógia szak, Badaló)

Vélemény, hozzászólás?