Elfelejtett ígéretek

2. nap

„és magukkal vitték az elkészített illatszereket… Amikor emiatt tanácstalanul álltak” (Lk 24, 1b—4a)

Minden elő van készítve ahhoz, hogy a szükséges rutint elvégezzék a halott testtel. Megkenjék olajokkal, bebalzsamozzák, betekergessék, s valahogy megőrizzék Jézus testét az enyészettől. De van valami probléma ezzel a dologgal. Jézus azt mondta, hogy harmadnapra feltámad. Hová lett a szívükből ez az ígéret? Elenyészett a halál nyomasztó hatására? A mi szívünkből, fejünkből mi irtja ki az ígéreteket? Mi kapja ki, mint holló az útszélre esett magot? Biztos megvan a jó válasz rá a tarsolyodban, de hogyan lehetne, hogy ne felejtsük el azt, amit megígért az Úr?

1. Hinnünk kell, hogy az, amit az Úr ígér, az beteljesedik. Rengeteg példa van rá a Bibliában. Meg van írva, hogy nem ember az Isten, hogy hazudjék. Emberi életek, s lehet, a te életed is bizonyítéka annak, hogy Isten betartotta ígéretét.

2. Emlékezz arra, hogy miben teljesítette be az ő ígéretét az életedben! Hatalmas erőt jelenthet, ha tapasztalataid vannak ezzel kapcsolatosan. Isten is mindig erre emlékezteti népét, hogy mit tett velük, emlékezzenek.

3. Ahhoz, hogy az ígéretek bennünk maradjanak, az ígéretek szerint kell cselekednünk. Nem elég csak azt kimondani, hogy hallottam, értettem, Uram, hanem tartanom is kell magamat hozzá. Jelen esetben, ha hittek volna Jézus ígéretének, akkor nem azért mennek ki a temetőbe, hogy Jézus testét bebalzsamozzák, hanem azért, hogy találkozzanak a Feltámadottal. Nem tanácstalanul állnak, hanem emlékeznek s örvendeznek.

Gyakorold magadat abban, hogy amit Isten mondott, komolyan veszed! Ha azt mondja, holnap esni fog az eső, vigyél magaddal ernyőt! Ha ébredést ígér, akkor építs hatalmas templomokat! Ha gyermekáldást ígér, keresd, hogy mi lesz a neve! S így tovább, míg soha többé nem felejtjük el, hogy amit Isten megígér, az minden be is teljesedik. Nem a tanácstalanság a mi életformánk, hanem az ígéreteken való lépkedés a cél felé. S aki megígérte a megérkezést, már vár a kapuban!

Kész vagy bízni abban, aki ígéretet tett? Kész vagy ígéretei szerint élni? Ne tétovázz! Éld át, amikor beteljesednek, ahogy azok az asszonyok, akik találkoztak a Feltámadottal!

Szanyi György lelkipásztor (Borzsova)


Vélemény, hozzászólás?