Ellenállni a kísértésnek

  • Post category:Nagyvilág

Titkok

 

A kísértés életünk elkerülhetetlen része. Nem az számít, hogy az ember kísértést él át, hanem hogy mikor? Jézus az Úri imádságban (a Mi Atyánkban) így tanít minket imádkozni: „ne vigy minket a kísértésbe.” Nem azt kéri, hogy ne éljünk át kísértést. Tehát arra bátorítalak téged, hogy hagyd abba, ha ezért imádkozol, mert ez imapocsékolás.

Gyenge pontjaink  

Éppen ezért fontos, hogy közvetlenül a kínálkozó kísértések előtt imádkozzunk. Mindannyiunknak vannak gyenge pontjai. Számomra a türelmetlenség az egyik ilyen dolog. Habár javulás tapasztalható ezen a téren, mégis ha az ellenségnek sikerül bekapcsolni az ehhez tartozó gombot, akkor küzdhetek a türelmetlenséggel. Ezért kérem Istent, hogy segítsen ezen a területen.

Lehet, hogy számodra az jelent kísértést, hogy könnyen dühbe gurulsz; vagy, hogy irányítsd a körülötted élő embereket. Esetleg szeretsz pletykálkodni, vagy valamilyen szenvedélybetegség rabja vagy. Talán nagy a kísértés, hogy megments mindenkit, beleértve azokat is, akik ezt nem akarják. Bizony, nagy a kísértések listája. Éppen ezért szeretném megosztani veled, hogyan állj ellent a kísértésnek öt módon, amiket évek alatt tanultam meg Istennel való járásom során.

1. Légy bölcs!

Gondolkozz azon, hogy mit teszel, miért teszed azt és mi lesz a következménye. Csakis bölcsességgel lehet legyőzni a kísértést. Használd a józan eszed!

Például, ha több pénzt költesz, mint amennyit keresel, akkor egy idő múlva anyagi gondokkal fogod szembetalálni magad. Ha több kalóriát viszel be a szervezetedbe, mint amennyit az képes elégetni, akkor elkezdesz hízni.

A Példabeszédek 5:1,2 azt mondja:

Fiam, figyelj a bölcsességemre, hallgasd meg értelmes szavaimat! Maradj megfontolt, és ügyelj, hogy ajkad okosan szóljon!

 

A kísértések meg fognak találni, de szükségszerű hogy kész légy a bölcs válasszal.

2.Hidd el, hogy képes vagy ellenállni!

Sok ember küzd ellene, de mégis így gondolkodnak: „Mindig olyan erős a kísértés, hogy nincs értelme küzdeni ellene.” Vannak, akik azt mondják: „Képtelen vagyok csak egy darab sütit megenni, muszáj egy egész tucatot felfalnom.”

Nem akarok gonoszkodni, de ez irtó nagy ostobaság. Ha keresztyénnek vallod magad, gondolkodj el ezen: újjászülettél megkeresztelkedve a Szentlélekkel, betelve azzal az Istennel, aki a világmindenség teremtője és azt akarod mondani nekem, hogy egy süti kifog rajtad?

Kezdd elhinni, hogy képes vagy ellenállni a kísértésnek!

1 Korinthus 10:13-ban olvashatjuk:

Emberi erőt meghaladó kísértés még nem ért titeket. Isten pedig hűséges, és nem hagy titeket erőtökön felül kísérteni, sőt a kísértéssel együtt el fogja készíteni a szabadulás útját is, hogy elbírjátok azt viselni.

3. Légy felkészült!

Az egyik legjobb módja, hogy készen állj szembeszállni a kísértéssel az, hogy időt töltesz Istennel. Tanulmányozd a Szent Írást ebben a témában és meditálj el azon. Sőt, ezt a cikket sem elég egyszer elolvasni, azt várva, hogy azonnal megváltozik minden, hanem újra és újra át kell olvasnod. Készíts jegyzeteket és beszéld át magaddal! Ne félj feltenni kemény kérdéseket önmagadnak!

4. Kerüld a kísértésbe ejtő helyzeteket!

Kivel barátkozol? Kire hallgatsz? Ez rendkívül fontos dolog. Mert azt, amit nézel, amit hallgatsz és olvasol, az hatással lesz az életedre. Ha férfi vagy és kísértés számodra a pornográfia, akkor kerülnöd kell azokat az embereket, helyzeteket, programokat, melyek belevisznek ebbe a kísértésbe.

Nem azt mondom, hogy legyél prűd vallásoskodó, aki szemellenzőt hord, mint a farizeusok. De óvatosnak kell lennünk, hogy kivel és hogyan töltjük az időnket!

5. Ne bízd el túlzottan magad!

Az ötből ezt kell a leginkább megszívlelni. Sokszor az embereknek azért van bajuk a kísértéssel, mert ahelyett, hogy Istenre támaszkodnának, magukban bíznak.

Pál apostol így fogalmaz a Galata 3:3-ban:

Ennyire esztelenek vagytok? Amit lélekben kezdtetek el, most testben akarjátok befejezni?

 

Magadtól nem tudsz megváltozni. Ha ezt elolvastad és azt mondod: „ok. Változtatok ezen”, már eleve bukásra vagy ítélve. Helyette azt kell mondanod: „Atyám, imádkozok a kísértéssel folytatott harcért. Tanulmányozni fogom ezt a területet, és Istenem, szükségem van Rád ebben, mert nélküled nem tudom véghezvinni.”

Istennel minden lehetséges

Isten segíteni akar neked, hogy legyőzd a kísértést. Csak kérned kell Őt, hogy segítsen. S a Szentlelkét küldi, hogy munkálkodjon az életedben. Ne felejtsd el! Újra és újra szembetalálod magad a kísértéssel, de Jézussal ellent tudsz neki állni és győztesként élhetsz.

 

Forrás: Enjoying Everyday Life, March/April 2011, page 22-23

http://www.joycemeyer.org/Magazine.aspx

fordítás: Nyíri Klára 

Vélemény, hozzászólás?