Zárt ajtók

16. nap„…az ajtók zárva voltak” (Jn 20, 19)

Fő a biztonság! – hangoztatják oly sokat. Hogy jól „bebiztosítsam” magam, bekötöm magam az autó üléséhez. Az ülést nem is veszítem el, de a kocsi feletti uralmat nagyon könnyedén…

Biztonságérzetünket olyan dolgokkal igyekszünk növelni, melyek aggodalmunkat talán enyhítik, de békességet nem tudnak adni. Gyerekkoromban, ha féltem, teljesen bebújtam a takaró alá. Pedig az aztán valóban nem véd meg semmitől. Szoktunk mosolyogni a struccon, aki homokba dugja a fejét, ha megijed. Azonban meg kell látnunk: sok védekezési technikánk pont annyira haszontalan, mint a strucc bújócskája.

A tanítványok, akik maguk is zsidó férfiak voltak, a Jézus helyett Barabást választó zsidó testvéreiktől féltek. Félelmeinknek és harcainknak meghatározó momentuma: a Jézushoz való viszonyunk. „A vallás mindig ott volt ürügyül, és a legkegyetlenebb tettek mentségéül”. Jézus személye annyira megosztó, hogy szembeállítja az embereket egymással.

De valóban a megosztottságot nehéz teljesen elfogadnunk, hinnünk?

Pedig ha kidugnánk a fejünket kis bástyáink mögül, kinéznénk a homokból, csodás események, élmények átélői lehetnénk. Hiszen szeretetben, egyetértésben találkozni emberekkel jó. Isten szemeinket azért adta, hogy lásson, füleinket, hogy halljon, lábainkat az útra és szánkat a vele való tanúskodásra, bizonyságtételre. Egy elítéltnek a börtönben a helye. Mi azonban már nem vagyunk rabok! Jézus szabadságra hívott el bennünket! Mindazt, amit átéltél már az Úrral, amit „hallottál és láttál”, megértettél – mondd el! Kiáltsd szét a világban! Sok hívő nem alázatban, hanem szinte szégyenérzetben hordozza a hitét. Fél szólni, gombóc van a torkában, mindig beáll valaki háta mögé. Pedig Atyánk gyermekeit egyesével szólítja elő…

Ne félj a bizonyságtételtől! „Mert nem a félelemnek lelkét adta nekünk az Isten, hanem az erő, a szeretet és a józanság lelkét.” (2Tim 1, 7). Állj elő Isten szavával, cselekedeteivel! Ne rejtegesd, hanem valld meg a hited! Mi rossz történhet? Szavaid nyomán, a Szentlélek munkája nyomán más is hitre, az örök életre juthat!

Bernát Tamás lelkipásztor, Kisdobrony

 

Vélemény, hozzászólás?