Folyamatos istentisztelet

  • Post category:Nagyvilág

Jézushoz jönni bátorság kell – ezt ismét megtapasztalta a háromezer-hatszáz fesztiválozó, ugyanis a záró istentisztelet alatt eleredt az eső, de ez sem mosta el az együttlét örömét. „Az együttlét örömén túl fontos az, hogy tanúságot tehetünk a határokon átívelő református magyar egységről” – mondta Varga Attila királyhágómelléki főgondnok, aki a határon túli magyar református fiatalok nevében köszöntötte az ötödik Csillagpont résztvevőit. Mint mondta, az elmúlt néhány, viharos nap nem volt könnyű, de a találkozó nehézségeiben is egy ötnapos, folyamatos istentisztelet volt: az öröm, a helytállás, a mosoly, az együttlét, az érintés, a találkozás istentisztelete. Jövőre Erdélyben rendeznek egy nagy találkozót, ahová szeretettel várják azokat, akik jövő nyáron is keresztyén fesztiválra vágynak, ezzel is megőrizve az egység melegségét.

Ugyancsak a nehézségek Istenhez vezető erejéről beszélt Százvai László kisvárdai lelkipásztor a vérfolyásos asszony története alapján. „Nem véletlen, hogy egy asszonnyal kezdődik a történet, akinek nincs neve, arca, rangja, nem tudunk róla semmit, csak azt, hogy tizenkét éve beteg. Felfogni is nehéz ezt az időt, hiszen néha pillanatokon múlnak egész emberi sorsok, életek” – mondta az igehirdető. Ez az asszony tizenkét éve élőhalott, cseppenként folyik el a vére. A törvény szerint nem kaphat és nem adhat érintéseket, tizenkét éve senkit és semmi nem érinthetett meg. Pontosan ezért csodálatos, hogy egyetlen, titkos érintésben kap teljes gyógyulást.

Ahhoz, hogy valaki tizenkét év csalódásai után még egy próbát tesz, nem ok nélkül való. Jézusról, mint az ács fiából lett csodadoktorról sokan hallhattak abban az időben, de ez az asszony nemcsak hallott, hanem meghallotta, hogy van lehetősége meggyógyulni. Valószínűleg, ha nem lett volna hosszú ideje beteg, eleresztette volna a füle mellett Jézus jöttének hírét. „Áldott az Isten, hogy neki még a fájdalmaink, a tizenkét éve, lassan elvérző álmaink is benne vannak üdvtervében.”

A kudarc nélkül sokszor nem halljuk az Urat. Nem tudni, hogy az asszony kitől hallott Jézusról, de ez a keresztyének nagy lehetősége: beszélni Jézusról, a világmindenség Uráról, hogy ő cselekedett velünk, bennünk és értünk. Ha elsőre ki is nevetik, aki az Úrról beszél, abban biztosak lehetünk, hogy adott szava szerint az ő igéje nem tér vissza hozzá dolgavégezetlenül. Az asszony szívében megszégyenítően mély hit volt, ami Jairusnak is merőt adott. Ez az értelme a Csillagpontnak is, hogy megerősítsük egymást, és jellé legyünk, mint a csillagok, akik sokakat vezetnek az igazságra.

Istennek valamiért tetszett, hogy az egyik embertől a másikig, szívből szívbe, hitből hitbe áradjon az ő üzenete. Jézus épp Jairus felé ment, akinek a tizenkét éves lánya volt beteg. A találkozás a nagyra becsült Jairus és a vérfolyásos asszony között nem véletlen: az asszony gyógyulását látva Jairus nem roppant össze, amikor meghozták neki lánya halálhírét. Ez a hit. „Az asszony jött, félve és remegve kész volt elindulni, tette és végezte, amit rábízott az Isten. Távolról megérinteni senkit sem lehet, lépni, közeledni kell. Lehet hallgatni szebbnél szebb igéket, és soka meg nem hallani, ami nekünk szól. Lehet maradni mozdulatlanul, és lemaradni a mindent átformáló érintésről. Ne várj, hogy majd magától megoldódnak a kérdések. Menj elébe a dolgoknak, mint ez az asszony. A megérintés talán egy imádság. Szabad Jézust megérinteni ma is, e nélkül nem lehet megtapasztalni az ő erejét. Az asszony kultikus értelemben tisztátalanná tette Jézust, de ő még ennél is többet vállalt: átokká vált értünk” – mondta Százvai László. „Eredj el békességgel, menj vissza oda, ahonnét jöttél, és merj szólni, hirdetni az Isten szavát, mert ilyen a Jézus érintése!”

Az istentisztelet úrvacsorával zárult, amelynek perselyadományait a gazdasági válság miatt nehéz helyzetbe került görög protestáns egyházak megsegítésére ajánlották fel. Pusztai Tímea, Csillagpont koordinátora zárásképp elmondta, hogy a találkozó 3600 résztvevőjének 662 önkéntes segítő munkája tette lehetővé, hogy együtt lehessenek a tatai olimpiai edzőtáborban, akik végig kitartottak a szélsőséges időjárási körülmények között. Egy programot sem mosott el az eső – a záró istentisztelet végére, a tematikus áldásokra is kisütött a nap. A résztvevők kérhették Isten áldását többek között családjukra, párkapcsolatukra, munkájukra, de hálát is adhattak az Istennek azokért a csodákért, amiket az elmúlt öt nap folyamatos istentiszteletén a résztvevőkkel cselekedett. A záróalkalmat vasárnap 11 órakor közvetíti az m1.

Bagdán Zsuzsanna

Forrás: www.csillag.reformatus.hu

Vélemény, hozzászólás?