FRONTVONALBAN – Friss információk

  • Post category:Nagyvilág

Köszönjük, hogy nagyon sokan olvasták bejegyzésünket és segítő szándékkal fordulnak a menekülők felé. Fontosnak tartjuk, hogy friss információval szolgáljunk azoknak, akik valóban segíteni szeretnének.

Tiszabecsen a mai nap folyamán folyamatosan érkeztek anyukák gyermekeikkel, nem ritkán csecsemőkorúak is vannak közöttük. Számukra a Szamos gyógyszertár gyógyszerészei állítottak össze és ajánlottak fel egy komolyabb csomagot.

A Szatmári Református Egyházmegye több gyülekezete is ott van a frontvonalban, önkéntes gyülekezeti tagokkal szendvicseket készítenek, forró teát osztanak egész nap. Több gyülekezet, így a tiszakóródi és tiszabecsi gyülekezet is az elsők között ajánlotta fel gyülekezeti termét, parókiáját, míg a csengersimai lelkésznő a közösség gyülekezeti központját nyitotta meg a menekültek részére. Részükre matracokkal, ágyneműkkel tudunk segíteni. Az ágyneműket folyamatosan váltani kell. Ugyanez a hozzáállás jellemzi kárpátaljai gyülekezeteinket is, a beregszászi testvérekre is nagy nyomás nehezedik tudomásunk szerint.

Rengeteg szendvics és tea fogyott ma is el. Kérdésünkre, mi hiányzik leginkább, azt felelték: a humán erőforrás. Önkéntesekre lenne szükség, akik akár csak néhány órára is, de odaállnak az asztal mögé, vagy egy meleg teát készítenek. Dajka Csaba református lelkészt tudjuk keresni ezzel kapcsolatban az alábbi telefonszámon: 06/20/3791879

Megoldódott a “sátorkérdés”, holnaptól már egy lakodalmas sátor nagyságú tér fogadja azokat, akik érkeznek, akiknek zöme még mindig csak tovább utazó, megy tovább rokonokhoz, távolabbi befogadókhoz, legyen az Magyarországon vagy Németországban. Környező városainkban, így Mátészalkán is megkezdték a kollégiumi elhelyezések szabaddá tételét. Katonai jelenlét ma Vásárosnaményban volt tapasztalható, ahogyan arról Pintye Zsolt riporter folyamatosan beszámolt.

Többen kérdezték, hogyan lehet pénzbeli adománnyal segíteni?
Az orosz-ukrán háborús konfliktus károsultjai számára országos és nemzetközi adománygyűjtést szervezett a Magyar Református Szeretetszolgálat. Az alábbi bankszámlaszámára érkező pénzadományokat a Szeretetszolgálat Ukrajnában váltja át a szükséges eszközök, élelmiszerek beszerzésére.
Bankszámlaszám: 10702019-85008898-51100005
Külföldi adományozóknak: IBAN: HU67 1070 2019 8500 8898 5110 0005
SWIFT-kód: CIBH HU HB
Kérjük, hogy a közlemény rovatba írja be: „Nemzeti Összefogás”

Akik készpénzben tudják támogatni a segélyezést, azok 3 helyszínen tehetik meg:
Az újtelepen Sárközi Sándorné presbiternél 06/30/5722885/
az Északin Kun Lajosné templomgondnoknál /06/30/8595493/
a Csemetekert Református óvodában Mándiné Báki Enikőnél 06/70/3261617

2022. február 26-án, szombaton 9.00. és 12.00. között a Kincses házban tudjuk fogadni a természetbeni adományokat: pelenkát, tisztálkodási szereket, kis formátumú üdítőket, jó minőségű gyermekruhát, ágyneműhuzatot, pokrócokat, matracokat. Ezeket hétfőn délután fogjuk eljuttatni a gyülekezet önkénteseivel a helyi gyülekezetek szolgálatát megerősítve.

Továbbra is kérjük a testvérek és jó szándékú emberek imádságát Ukrajnáért, és a kialakult helyzetért!

Nagy György lp és Dr. Makrai Tibor főgondnok

Vélemény, hozzászólás?