Frontvonalban

  • Post category:Nagyvilág

Látva a közeli Ukrajnában kialakult krízishelyzetet és a mátészalkai emberek segítő szándékát, egyházköszégünk elnöksége felvette kapcsolatot különböző, a menekültek ellátásában érintett szervezetekkel, hivatalokkal, szervekkel.

Arra voltunk kíváncsiak, hogyan tudnánk segíteni, itt, a határhoz közel?

A Református Szeretetszolgálat Kárpátaljai koordinációs munkatársa, Fodor Gusztáv arról tájékoztatott, megerősítve a tiszabecsi határrendészeti szóvivő meglátását, hogy jelenleg a határon zömében Ukrajna nyugati, hozzánk közel eső részéről érkeznek “csonkacsaládok”: fiatal anyukák gyermekekkel, férfiak nélkül. Tegnap este óta a hadköteles, 18-60 év közötti férfiakat nem engedi át az ukrán határőrség, csak magyar útlevéllel. Azok, akik az ország túlsó végéből indultak el, tömegével még nem érkeztek meg a határhoz, de ez hamarosan komoly fordulatot vehet.

A határmenti Önkormányzatok a gyülekezetekkel, segélyszervezetekkel karöltve igyekeznek napok óta segíteni, helytállni, a változásokra gyorsan reagálni.

Amiben mi tudunk segíteni:
1. Pénzadomány, melyet a Református Szeretetszolgálat a határon átjuttat, s ott, helyben vált élelemre, pokrócokra, sátrakra.
2. Élelmiszer felajánlás. Erre egyházközségünk gyűjtést is meghirdet, templomgondnokainknál a következő hetekben fogadunk tartós élelmiszert, jó minőségű gyermek használt ruhát, pelenkát, tisztálkodási szereket, melyeket mielőbb igyekszünk eljuttatni a segítségre szorulók részére, legyen az átmeneti szálláson-, vagy családoknál elhelyezett menekültekről szó.
3. Önkéntesek jelentkezését is várjuk, akik ennek eljutattásában közre tudnak működni személyes jelenlétükkel ill. gépjárműveikkel.

Fontos, hogy bölcsen, hatékonyan tudjunk segíteni a kárpátaljai és a háború szörnyűségei elől menekülő ukrán nemzetiségű bajbajutott embertársainkon, kövessük nyomon a változásokat, szükségeket! Ennek érdekében igyekszünk majd tájékoztatást adni az éppen aktuális szolgálati lehetőségekről!

Hol fogadjuk a felajánlásokat?
1. Kincses ház Mátészalka Erkel Ferenc út 50.
2. Égigérő közöségi Ház Mátészalka Jókai út 17.
3. CSEMETEKERT Református Óvoda Mátészalka Kalmár út 23.

Hordozzuk imádságainkban Ukrajnát, s az ott kialakult helyzetet!

Áldáskívánással:Nagy György lp és Dr. Makrai Tibor főgondnok

Fotó: Fodor Gusztáv /Magyar Református Szeretetszolgálat/
/Készült 2022. február 24. csütörtök/

Vélemény, hozzászólás?