Hamis reménység

26. nap

„Pedig mi abban reménykedtünk, hogy ő fogja megváltani Izráelt. De ma már harmadik napja, hogy ezek történtek.” (Lk 24,21)

„Pedig mi abban reménykedtünk, hogy…”, „pedig én azt hittem, hogy…” Mindkét mondat ismerősen csenghet számunkra, egyik az emmausi tanítványok szájából, másik talán éppen tőlünk.

Vajon miért értelmezzük félre olyan sokszor a jövendöléseket? Miért vannak olyan sokszor tévhiteink a saját életünkkel és Jézussal kapcsolatban is? Miért remélünk önkényesen dolgokat, amelyekért aztán Jézust hibáztatjuk, ha mégsem valósulnak meg? Mire alapozzuk az elképzeléseinket?

Egy keresztyén ember is rengeteget gondolkodik, tervez, de néha hajlamos rá, hogy a terveiből, amelyeket Jézus segítségével kívánna megvalósítani, kihagyja magát Jézust. Pedig ha tényleg meg akarod ismerni őt, nincs nagyon nehéz dolgod: kijelentette magát a Szentírásban. Ha el akarod kerülni a hamis útmutatásokat, amelyekből egyre több van „liberális felfogás” és „modern értelmezés” címszó alatt, akkor minden gyanús gondolat után:

1.) lapozd fel a Bibliát, és sose térj el a tisztán leírt igétől! Így elkerülheted a félrevezetéseket, és nem tűzöl ki hamis célokat, nem alapozod hitedet emberek által felállított tézisekre.

2.) Keress valakit, akinek megbízol az ítélőképességében, Istentől kapott bölcsességében, és beszélgess el vele! Ha valami elhomályosítja látásodat, biztosan van egy testvéred, aki segíthet kitisztítani a képet. Nem véletlenül ír ugyanis a Biblia számtalanszor arról, hogy hitünket ne magányos keresztyénként, hanem testvéreinkkel együtt éljük meg, hisz mindannyian Krisztus testének tagjai vagyunk.

3.) Józan ésszel, tiszta fejjel olvasd az igét! Amikor felütöd a Bibliád fedelét, és netán valamilyen kérdésedre keresel választ, akkor ne próbáld belemagyarázni saját remélt válaszodat az igébe, mert sajnos az esetek nagy többségében sikerül azt érteni az igéből, amit akarsz.

4.) Imádkozz Istenhez bölcsességért! Naponta olvasod a Szentírást, tudsz néhány sokatmondó igét emlékezetből… ez mind szép és jó, de nem elég. Ha nem értőn olvasod, akkor semmilyen lelki táplálékot nem tud nyújtani. Sőt, ha nem imádkozol az olvasás előtt, és nem kérsz Istentől bölcsességet a helyes értelmezéshez, akkor akár félre is értheted, és hamis képet állíthatsz fel magadban az igéről, Jézusról. Ne engedd, hogy tévhitek, vagy különféle hamis reménységek hatalmukba kerítsenek, a te reménységed legyen egyedül Jézus Krisztusban.

Sárközi Viktória tanár, Badaló

Vélemény, hozzászólás?