Hűséggel akarok élni

A Házasság Hete alkalmából részt vettünk dr. Nagy Péter Mihály és felesége dr. Guba Klára előadásán, akik gyakorlati példamutatással, bibliai és erkölcsi érvekkel támasztották alá a házasság örökkévaló értékét. Nyíltan beszéltek a házasság mindennapi valóságáról a házassági eskü tükrében.

A házasságban egy férfi és egy nő saját elhatározásából elkötelezi magát, hogy egymás bátorítására, segítésére és védelmére törekszik egész életében. Ilyen módon a házasság felelősségteljes, biztonságos és meghitt közösséget jelent számukra, és áldásul szolgál életük minden más területén is.

Egy történet jutott eszembe a téma kapcsán:

Egy forgalmas reggelen egy nővérke a sürgősségi rendelőben leültetett egy idősebb úriembert, aki varratszedésre érkezett. A férfi ezt mondta: „Nővérke, én sietek egy óra múlva fontos találkozóm van.” A sor lassan haladt és ő egyre aggodalmasabban nézte az óráját. A nővér tudta, hogy semmi esélye, hogy odaérjen a találkozóra, ezért beengedte a vizsgálóba, ellenőrizte általános állapotát, és megnézte a sebét. Látta, hogy a seb rendben gyógyul, ezért az orvossal megbeszélve a helyzetet, engedélyt kapott arra, hogy eltávolítsa a varratokat, és új kötést tegyen a sebre. Megkérdezte a férfitől: Egy másik orvoshoz siet időpontra? Az idős Úr így felelt: „Nem, a feleségemhez megyek az idősek otthonában, hogy együtt reggelizzünk.” A nővér a felesége állapotáról érdeklődött, és megtudta, hogy Alzheimer-kórban szenved. „Zokon fogja venni, ha nem ér oda idejében?”A férfi erre azt mondta, hogy a felesége már öt éve fel sem ismeri. A nővér csodálkozva kérdezte: „És ön mégis minden reggel meglátogatja, akkor is ha ő nem is tudja, hogy kicsoda ön?” Az idős ember elmosolyodott megveregette a nővérke kezét, és így felelt: „Ó igen. Ő nem tudja, hogy én ki vagyok, de én tudom, hogy ő ki!”

Házasságban a „szeretni jóban rosszban” nem érzelem kérdése, hanem akarati döntés. Milyen jó, ha egy akaraton van két ember, ha közös a cél! Hűségesnek lenni nem könnyű, sok-sok kísértés és csapda van életünkben, amit le kell küzdeni, hogy megkaphassuk ezt a jelzőt. A problémáinkat közösen férjünkkel/feleségünkkel kell megoldani még akkor is, ha úgy gondoljuk, ez csak az én dolgom, ebben nem tud segíteni senki, vagy éppen más tud segíteni. Ha kihagyjuk döntésekből, akkor rést ütünk a kapcsolaton. Szeretni akkor is, amikor nem azt akarja, amit én, újra és újra beszélni vitás dolgokról, megbocsátani, belátni, hogy neki van igaza, érezni, hogy idő kell neki a döntéshez, támogatni, bátorítani, inteni, védelmezni, mind-mind hosszú nehéz feladat. Sokan feladják félúton, és nem tapasztalhatják meg évek múlva a kitartás eredményét, a hűséges segítő társ jelenlétét. A hűséget akarni kell, de minél több idő telik el, annál értékesebb lesz számunkra.

A hívő emberek házassága biztos alapra építkezhet, hiszen Isten szeretete és törvénye örök és állandó. Isten igéje egyensúlyt teremt a hívő házasságokban, és biztos útmutatás az élet próbatételeiben. „Teljes  örömnek tartsátok, testvéreim, amikor különféle kísértésbe estek, tudván, hogy hitetek próbája állhatatosságot eredményez, az állhatatosság pedig tegye tökéletessé a cselekedetet.” (Jakab 1,2-4)

Szélesné Dr. Kovács Renáta

Vélemény, hozzászólás?