Istenre találni

13. nap

„…az én Atyámhoz és a ti Atyátokhoz, és az én Istenemhez, és a ti Istenetekhez.” (Jn 20, 17b)

 Kicsoda számodra Jézus Krisztus?! Erre a kérdésre előbb vagy utóbb mindenkinek meg kell felelni. Jobb előbb. Jobb minél hamarabb eljutni Hozzá mint a Megváltó, Szabadító, élő Úrhoz. A János evangéliuma 9. részében egy csodálatos gyógyításról olvashatunk. Jézus meggyógyította a vakon született embert. Majd ezt a meggyógyultat megkérdezték: „Hogyan nyílt meg a szemed?”

Először úgy beszél Jézusról, mint egy emberről. Későbbi kérdésre válaszolva prófétának nevezi Jézust. Végül, amikor Jézus megkérdezi, hogy: „Hiszel te az Emberfiában?” (Jn 9, 35), akkor már nemcsak egy csodatévő ember, aki meggyógyította, nem is csak egy próféta, hanem azt válaszolja: „Hiszek, Uram.” (Jn 9, 38) Mint Urát és Istenét imádja, Aki nemcsak testi szemeit nyitotta meg, hanem lelki szemeit is, és így megláthatta Őt mint áldott orvosát, új életet adó, örök életet szerző Istenét. Eljutottál-e Jézushoz mint Istenedhez? Egyedüli Uradhoz! Rátaláltál-e benne arra, akire mindenkinek szüksége van, de nem mindenki talál meg. Aki Jézusra talál, Istenre talál.

Sokan keresnek boldogságot, keresnek gazdagságot, jó életet. De hol? Hogyan? Kivel? Sok élet fut zátonyra, mert rossz a kapitány. Nem a kormánnyal van a baj, hanem a kormányossal, azaz saját magunkkal. Lásd a Titanic (1912. április 14.) és a Costa Concordia (2012. január 13.) tragédiáját. Hány élethajó süllyedt a kárhozatba, mert az ember büszke és makacs volt. Nem engedte, hogy Jézus megszabadítsa a bűn hályogától, hogy lelki szemei megnyíljanak.  Te megengeded, hogy Jézus vezesse életed hajóját? Te engeded, hogy Ő legyen a kapitány? Szeretnél megérkezni Istenhez? Menj oda Hozzá, és kérd: Uram, légy az én Istenem és Szabadítóm, hogy lehessek a Te gyermeked, aki követlek, és örömmel szolgállak! Szabadíts meg a bűn hályogától, hogy lássam az utat, amely út Te magad vagy. Engedd, hogy nap mint nap rád találjak, láthassalak és hallhassalak.

Imádkozz másokért is, hogy Krisztusban meglássák Istent!

Peleskei Béla lelkipásztor (Tekeháza, Királyháza)

Vélemény, hozzászólás?