Kit keresel?

11. nap 

„Jézus így szólt hozzá: »Asszony, miért sírsz? Kit keresel?«” (Jn 20, 15)

 Mindkét kislányomnál észrevettem, hogy ha elestek, vagy beütötték valamijüket, legelőször körülnéztek, hogy hogyan reagálunk mi az esetre. Ha mi nyugodtak maradtunk, vagy úgy tettünk, mintha észre sem vettük volna az esetet, akkor ők is nyugodtan tovább játszottak. De ha mi jajgatva rohantunk oda hozzájuk, akkor nyomban sírva fakadtak, és alig bírtuk őket megvigasztalni.

Úgy tűnik, a sírás néha a környezetünknek is szól. Nemcsak a lelkünk könnyebbül meg, ha sírunk, hanem a körülöttünk lévő embereknek is üzenünk. Mégpedig valami ilyesmit: „Valami baj van velem. Figyelj most rám! Szükségem van az együttérzésedre”.

A sírással tehát keresünk valakit… Keressük a mellettünk levő embert. Aki meghallgat, aki megért, sőt, talán együtt sír velünk. Ettől jobban érezzük magunkat.

A Római levél is biztat minket az együttérzésre: „Örüljetek az örülőkkel, sírjatok a sírókkal.” (Róm 12, 15). Jób barátai is együtt sírtak Jóbbal hét napon át, mikor megtudták, hogy milyen csapások érték (Jób 2, 12—13). Az együttérzés fontos, és tényleg jobban érzed tőle magad. De az együttérzés nem elég.

Szükség van vigasztalásra is. El kell jutnod a könnyektől a hálaadásig. És igazán megvigasztalni, a sírásból kiemelni csak Isten maga tud.

Kedves olvasó, hadd tegye fel neked a kérdést Jézus! „Kit keresel?” Keresel valakit, aki meghallgat és megért, valakit, aki veled együtt sír? Barátot keresel? Társat? Talán már találtál is ilyet. Isten ennél is többet kínál. Ő is a barátod szeretne lenni. De Ő nemcsak veled sír, ha valami fáj neked. Neki van hatalma elvenni a sírásod okát is.

Mária könnyei is nyomban felszáradtak, amikor megtudta, hogy Jézus az, aki vele beszél. Jézus, akit ő halottnak hitt.

Kedves olvasó! Talán te is keresel valakit… Valakit, aki segít neked. Talán még nem is gondoltál rá, hogy akit keresel, az Jézus. Ő ott van melletted, és vár arra, hogy megtaláld. Ő maga mondja: „Mert mindaz, aki kér, kap; aki keres, talál; és aki zörget, annak megnyittatik.” (Lk 11, 10)

Kacsó Géza lelkipásztor (Egyesült Királyság, Broadstairs)


Vélemény, hozzászólás?