Mi is az a KONTRASZTKIÁLLÍTÁS?

Gyülekezetünk, a  Mátészalka Kertvárosi Református Egyház és a Mátészalkai Rendőrkapitányság közösen csatlakozott a nem mindennapinak mondható programhoz, a Kontrasztkiállítás bemutatásához. A tárlat a fiatalok körében már több éve nagyon népszerű: országosan mintegy 60 ezren látták. A Magyarországi Református Egyház és a Rendőrség Család- és Ifjúságmentő projektjét októbertől látogathatják az érdeklődők a mátészalkai gyülekezet Kincses Házában, háromszázhuszonhét négyzetméteren, kilenc helyiségben.fotó

A másfél órás tárlat multimédiás eszközök segítségével mutatja be a mai fiatal társadalmat leginkább foglalkoztató kérdéseit: a kábítószer, az abortusz, a családon belüli erőszak, az öngyilkosság, a válások és a globális pénzhatalom dilemmáit. A látogatók egy gépjármű szimulátora segítségével maguk is megtapasztalják, milyen veszélynek vannak kitéve akkor, ha alkohol és drog fogyasztása mellett ülnek autóba, illetve egy labirintust végigjárva találkozhatnak a témákat előkészítő fotókkal, fény- és hanghatásokkal, tájékoztató kisfilmekkel. Minden szoba egy-egy témakört dolgoz fel, majd a legutolsó terem, az úgynevezett „csend szoba” lehetőséget ad arra, hogy mindenki feldolgozza a látottakat, halottakat.

A preventív tartalmú üzeneteket fiatalok készítették fiatal társaiknak. A program célja, hogy a 16-26 év közöttiekhez is eljusson az a fontos üzenet, amelyről felgyorsult és olykor nehéz társadalmunkban keveset beszélünk. Ez a korosztály rengeteg veszélynek van kitéve, sokszor nincs segítségük abban, melyik lehet a helyes út, melyik irányba induljanak el. A Kontraszt-kiállítás ezeket a kapaszkodókat, a helyes irányt, a pozitív mintát igyekszik megmutatni a felnövekvő generációknak.

 Egyházunk mellett kiállításunkat támogatta a Nemzeti Kulturális Alap, de támogatóink között tudhatjuk a HOYA, a MA-KORI, az ERVO, a SZATMÁRVILL, az OPEL MAGOCSA cégeket és több helyi vállalkozót is.

Kiállításunk megnyitójára 2014. szeptember 29-én kerül sor, melyet Soltész Miklós, egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár és Dr. Fekete Károly, a Debreceni Református Hittudományi Egyetem Rektora nyit meg. Ünnepi gondolatait megosztja még Kovács Sándor, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés alelnöke  és Szabó István, Mátészalka város polgármestere, Bakos Olivér r.alezredes, kapitányságvezető. A kiállítást bemutatja, s a megjelenteket köszönti a kiállításnak helyet adó gyülekezet lelkipásztora: Nagy György.

A Kiállítással párhuzamosan előadás és igehirdetés sorozat is segíti a témák feldolgozását.

[stextbox id=”download” image=”null”]

Igehirdetések Nagy György lelkipásztor szolgálatával:

Szept. 14. „Neveld a gyermeked a neki megfelelő módon!”

Szept. 21. A családon belüli erőszak

Szept.28. Imádság anyósomért, avagy hogyan éljük túl egymást a családban?

Okt.5. Apa! Felnézhetek rád?

Okt. 12. Kis élet, nagy lehetőségekkel

Okt. 19. „Akikre nem volt méltó a világ”

[/stextbox]

SLIDE - Szabadság

Vélemény, hozzászólás?