Miért sírsz?

10. nap

“Azok (az angyalok) így szóltak hozzá: »Asszony, miért sírsz?« Ő ezt felelte nekik: »Mert elvitték az én Uramat, és nem tudom, hova tették«.” (Jn 20, 13)

 Még kisfiú koromban hallottam először Zorán Volt egy tánc című gyönyörű dalát. Ebben hangzik el a sor: „Hogyha férfi vagy, rejtsd el a könnyed…”. Nagy hatást gyakorolt rám ez a pár szó. Kisfiúként én is FÉRFI akartam lenni. És a dal szerint ezzel nem egyeztethető össze a sírás… Csupa ehhez hasonló vélemény vesz körül minket:

„A sírás a gyengeség jele.”

„Csak az sír, aki nem tud megváltoztatni valamit, tehetetlen.”

„Ha mások látják a könnyeinket, akkor sajnálnak.”

Így aztán nem is csoda, ha a sírást szégyelljük, és igyekszünk elkerülni, vagy ha az nem megy, akkor legalább eltitkolni.

Pedig a könnyeket nem kell szégyellni. Jézus maga is sírt Lázár halálakor és Jeruzsálem fölött. Pedig Ő mindenható volt, gyengeség jeléről tehát szó sem lehet.

A sírás segít leküzdeni a nehézségeket. Könnyebb lesz tőle a szíved. És sírás után néha tisztábban látod, mit is kell tenned.

És te, kedves olvasó, miért sírsz? Vagy miért szeretnél sírni, ha nem szégyellnéd a könnyeket?

Valaki, akit szeretsz, beteg? Elvesztettél valakit? Küszködsz a megélhetéssel? Problémák vannak a kapcsolatodban? Félsz? Számtalan okunk van a sírásra. Talán éppen neked is, kedves olvasó.

Mária azért sírt, mert meghalt a Mester, akit szeretett. És még el sem gyászolhatta… Nincs ott a teste a sírban… Talán valaki elvitte… De Mária félreértette a helyzetet. Jézus teste azért nem volt a sírban, mert feltámadt. A zokogásra nincs már ok. Isten elkészítette a vigasztalást. És Isten odaáll mellé, hogy letörölje a könnyeit.

Sírni lenne kedved? Ne szégyelld! Istennek nem a mindig erős nagymenők a kedvencei. Húsvét reggelén az angyalokat sem a római katonák, Pilátus, a helytartó vagy a főpapok látták. Csak néhány síró asszony és gyászoló tanítvány…

Vidd félelmeidet, könnyeidet Isten elé! És Ő segít neked megtalálni a megoldást.

Mennyei Atyánk! Te tudod, miért sírunk, és mi fáj nekünk. Kérünk, Te segíts könnyeinken át meglátni Téged és Benned a vigasztalást! Ámen

Kacsó Géza lelkipásztor (Egyesült Királyság, Broadstairs)


Vélemény, hozzászólás?