Mivel foglalkozz?

“Nem a ti dolgotok, hogy olyan időkről és alkalmakról tudjatok, amelyeket az Atya a maga hatalmába helyezett.” Ap. Csel. 1,7

Erős vagyok és fiatal, tele jó szándékkal. Sokszor mégis fáradt. Nem érek dolgaim végére. Elintézetlen feladatok, teleírt határidőnapló, elmaradt beszélgetések, s csak tolom magam előtt az elvégzendőket. Mit csinálok rosszul? Magadra ismertél? Pedig annyi minden segíti életünket: mikrohullámú sütő, mosó- és mosogatógép, okostelefon. Hogy tudta ezt Jézus elmondani: „Én megdicsőítettelek téged a földön azzal, hogy elvégeztem azt a munkát, amelyet rám bíztál, hogy elvégezzem” – és én miért nem? Egy hatékonyabb élet érdekében, kérlek, gondold végig!

1. Jézus csak azt végezte el, amit az Atya bízott rá. Nem akart mások elvárásainak megfelelni, pedig voltak, akik királlyá tették volna.

2. Gondold végig, mi van személy szerint rád bízva, mi a te küldetésed ebben a világban?

3. Hogy ezt megtudd, tölts minden nap időt Isten jelenlétében. Luther mondta: „Ma sok dolgom van, ma sokat kell imádkoznom.”

4. Kövesd mindenben Isten útmutatását: ha nincs bölcsességed, Ő kész szemrehányás nélkül megadni vezetését. „Ne térj el attól se jobbra, se balra, hogy boldogulj mindenben, amerre csak jársz.” (Józs. 1:7)

5. Ne hidd el, hogy csak az a munka van elvégezve, amit te végzel el!

6. Osszátok meg a feladatokat! Legyen világos a családodban is, ki mosogat, ki viszi le a kukát!

7. Ne idegeskedj olyan dolgokon, amelyeken nem tudsz változtatni!

8. Tarts pihenőket, ünnepnapokat, mert ekkor tudsz pihenni, s felkészülni újabb feladatokra! Teret engedsz ezzel Istennek is, hogy megáldhassa életedet.

9. Néha engedd, hogy „a dolgok nélküled változzanak!” (Balázs Fecó)

10. Fajsúlyozz! Egyszer egy professzor az előadására bevitt egy nagy befőttes üveget, s öklömnyi köveket kezdett belepakolni, majd amikor az tele lett, kisebbekkel töltötte fel a hézagokat, majd homokot szórt bele, végül pedig vizet öntött rá. Diákjainak az alábbi tanulságot mondta el: „Életedben a fontos dolgok kapjanak legelőször helyet. A többi idődet fordítsd arra, ami kevésbé lényeges! Lesznek dolgok, amire egyáltalán nem lesz időd. Ha homokkal töltöttem volna fel először az üveget, a köveket hogyan tettem volna bele?” Ha egész nap közösségi oldalakon lógsz, akkor mikor jut időd az igazán fontos dolgokra?

11. Végül: „Mindenre van erőm a Krisztusban, aki engem megerősít.” Isten ebben az Igében arra tesz ígéretet, hogy ha valamit az Ő akarata szerint végzel, ahhoz megadja az erőt. Túlvállalásaidat, saját elképzeléseidet, vargabetűidet pedig ezek alapján gondold át, kérlek!

Nagy György Mátészalka

Vélemény, hozzászólás?