Nem felejtett ígéretek

3. nap

„…eszünkbe jutott, hogy ez a csaló még életében ezt mondta: Három nap múlva feltámadok!” (Mt 27, 63)

A főpapokat és a farizeusokat valami érthetetlen félelem kerítette hatalmába. Megölték Jézust. Látszólag győztek, minden úgy lett, ahogyan akarták. Jézus meghalt, eltemették. Nem árthat már nekik sem, a népnek sem. Mégis nyugtalanok. Jézus életében mondott valami nyugtalanítót. Azt mondta, hogy három nap múlva feltámad. Nyugtalanító, mert alapvetően nyugtalan a szívük. Érdekes, ők emlékeznek arra, amire a tanítványok nem! Az ellenség megjegyezte azt, amit a barát nem tudott megjegyezni. Miért van ez így?

Amikor valaki hibát akar találni a másikban, hogy beleköthessen, ezerszeresen jobban figyel. Keresi, kutatja a gyenge pontokat, hogy alkalmas pillanatban felhasználhassa ellene. Jézus ellenségei így tettek. Hányszor gyűltek köré, hogy szavai alapján bevádolhassák! Sohasem sikerült. Most emlékeznek, s nyugtalanok. Eddig Jézusnak minden szava érthető volt, semmibe sem lehetett belekötni, s mi van, ha most is igazat mondott? Jézus ellenségei félnek. S a félelem felteszi a kérdést: mi van, ha igazat mondott? Akkor bajban vagyunk. Nincs rendben a lelkiismeretük. Mi van, ha szembesülniük kell tetteik következményével?

A nyugtalan lelkiismeret megtanít emlékezni. A te nyugtalan lelkiismereted nem emlékeztet arra, hogy mi lesz, ha Jézusnak igaza van? Mi van, ha bűneimnek következménye van? Mi van, ha a Biblia minden szava igaz? Ha ezek a kérdések téged nyugtalanítanak, akkor van is mitől félned. Akkor egyetlenegy jó tetted lehet: odamész Jézushoz, s kéred a bocsánatát. S ő meg fog bocsátani neked. Erre a farizeusok nem voltak képesek. Ők variáltak, s próbáltak különböző magyarázatokat gyártani. Te ne ezt tedd, mert semmilyen magyarázat nem nyugtatja meg az embert, ha tisztában van azzal, hogy nincs igaza. Az ellenség jobban emlékezik, a barátok, testvérek pedig mindent elfelejtenek. Hogy miért felejt a hívő olyan könnyen? Elbizakodott. A tanítványok bele sem gondoltak abba, hogy mit mondott Jézus, amikor a szenvedéséről és feltámadásáról beszélt. Péter legyintett, ilyen nem eshet meg Vele. Nem figyelt, mert azt gondolta, Jézus mellett nem eshetnek meg rossz dolgok. Ez az ördög műve a célból, hogy felejtsünk.

Ha tudjuk, hogy Jézus mellett is megeshetnek rossz dolgok velünk, de azok is javunkat szolgálják, akkor oda fogunk figyelni rá. Figyelj rá, mert az életed múlik azon, hogy mit jegyzel meg, vagy mit felejtesz el! Ne bízz abban, hogy most olyan jól érzed mellette magadat, fülelj, figyelj, s mikor kell, emlékezz!

Ne csak az ellenség emlékezzen Jézus minden ígéretére, hanem te is!

Szanyi György lelkipásztor (Borzsova)

Vélemény, hozzászólás?