Összefogás a nagyobb hatékonyság jegyében

  • Post category:Misszió

Május 25-én délelőtt konzultációs napra hívta össze Bakos Olivér városi rendőr kapitány úr Mátészalka város Önkormányzatának, az intézmények, civil szervezetek és egyházak vezetőit a Polgármesteri Hivatal nagytermébe.  Köszöntő gondolataiban kiemelte: a rendőrség komplex feladatot lát el, melyet igyekszik minél hatékonyabban végezni. Mindenki érzi, hogy felértékelődött a bűnmegelőzés és az összefogás fontossága.

Ezt követően Juhász András alezredes ismertette az új Szabálysértési Törvényt, majd számokkal alátámasztva mutatta be az elmúlt években megtapasztalt tendenciákat, problémákat és a helyi Rendőrség eredményeit, amelyek megyei szinten is elismerésre érdemesek és példaértékűek.

Fülöp István képviselő úr, a Járási Hivatal vezetője arról számolt be, hogy a nemrég létrejött Járási Hivatalok az Állam kinyújtott kezei kívánnak lenni, s a bűnmegelőzés kérdésében is hatékony partnerként szeretnének tevékenykedni a köz érdekében.

Szabó István polgármester úr arról szólt, hogy munkája során  napi szinten tapasztalja a bűn jelenlétét, s ezt folyamatában is érdemes górcső alá venni. A rendszerváltást követően egy rosszul felépített szabadságértelmezés jelent meg, sokan úgy értelmezték, hogy mindent szabad. Mára már megjelent a biztonság utáni vágy is, s ez így jogos: addig tart az én szabadságom, amíg a mások szabadságát nem veszélyeztetem.

Bakos Olivér kapitány úr Nagy György református lelkipásztorral közösen egy rendkívüli kezdeményezésről számolt be.  A Kontrasztkiállítás, melyet már mintegy 60 ezer ember tekintett meg 2013 szeptemberében érkezik Mátészalkára, a Kincses Házba a Rendőrség és a Református Egyház közös szervezésében. Ez a kiállítás a döbbenet erejével mutat rá társadalmi problémákra. A képek, videók üzenete senkit nem hagy érintetlenül.  Közösen fogalmazták meg: a Rendőrség és az Egyház közös problémával küzd, a bűnnel, s ezt a harcot csak szolgáló lelkülettel lehet jól végezni, a szeretet, a felvilágosítás, az együtt gondolkodás és cselekvés erejével.

A fórum végén lehetőség nyílt  hozzászólások és kérdések megfogalmazására, mellyel a résztvevők éltek is.

Zárszavában Bakos Olivér kapitány úr hasznosnak és építőnek ítélve meg a fórumot, így foglalva össze az elhangzottakat: Elérhető célokat kell közösen megfogalmaznunk és valóra váltanunk, erősítve egymás törekvéseit. Szükséges megismerkednünk más módszerekkel is, hogy ne csak a rossz példa, hanem a jó is legyen ragadós. Megköszönve az intézmények, civil szervezetekkel és egyházzal való eddigi jó kapcsolatot, további jó együttműködést, közös gondolkozást és párbeszédet kért mindenkitől.

Nagy György lelkipásztor

Vélemény, hozzászólás?