Reformaraton 500

Október 13-án, pénteken Mátészalkára érkezik az a szép kezdeményezés, mely a Reformaraton címet viseli. Az Erdélyből érkező marathonisták városunkba is elhozzák Luther Márton 95 tételét, majd tovább indulnak, bejárva az egész Kárpát -medencét.

Te is bekapcsolódhatsz futásukba ittlétük alatt. Pénteken Paposról indulva érkeznek hozzánk 16.00. órakor. Terveink szerint mi már 15.45-től gyülekezünk a Friesland “Túrórudi gyáránál”. Innen majd közösen futjuk le azt az 500 métert az Északi templomig, ahol is kiszögezik a 95 tételt. Rövid beszélgetést követően tovább folytatják útjukat a közeli Nyírmeggyesre.

Ha szeretsz futni, kérünk, te is támogasd részvételeddel ezt a nagyszerű kezdeményezést!

 

Elrajtolt a Reformaraton 500 rendezvénysorozat

PrintFriendly and PDF
Jelképesen elhelyeztük wittenbergi vártemplom kapujánál is a magyarra fordított tételeket (Fotó: Csillagösvény Egyesület sajtóosztálya)
 A Csillagösvény Egyesület szervezésében a futás Ikafalváról (Kézdivásárhelytől 8 km-re) indult és Kolozsvárt érintve Budapestre érkezett. Majd a magyar fővárosban összeállt az alapcsapat: Juhos Gábor maratonfutó, Magó Pál operatőr, és Bardócz Csaba református lelkipásztor személyében. Elmentek Wittenbergbe, és október 4-21-e között befutják a Kárpát-medencét. A Felvidékre október 8-án, 9-én és 11-én érkeznek.

A rendezvény a „tételhordozók” hitének, együttműködési képességének próbája is, hiszen naponta egy nagyon zsúfolt menetrendet követve kell összedolgozniuk a cél megvalósítása érdekében – közölte a Csillagösvény Egyesület sajtóosztálya. Célkitűzésük, hogy 500 óra alatt a Kárpát-medence több száz településére elvigyék a Luther Márton által, 500 évvel ezelőtt írt 95 tétel magyarra fordított változatát. A kerek évfordulóra, október 31-re, a Szomor Attila siteri lelkész által tervezett mai modern falragaszokon szereplő tételek több száz protestáns templom falára, ajtajára lesznek kiszegezve, illetve kiragasztva.

Wittenbergből a Kárpát-medence felé jövet, Pozsonynál, a ReforMaraton karavánja az Omega Együttes karavánjával találkozott. Egy közös fotó után mindkét karaván folytatta saját útját. Ők énekelik, mi hirdetjük, hogy „égi a fény, az árnyék a földön jár…”

A történetiséget megőrizve jelképesen elhelyeztük a wittenbergi vártemplom kapujánál a – reformáció szellemiségének megfelelően – magyarra fordított tételeket. Október 3-án a vártemplomnál, az idegenvezetőt hallgató turistacsoportból kivált egy asszony, aki boldogan fedezte fel, hogy magyarul írja a banneren a 95 tételt – mondta Bardócz Csaba. Hozzátette, a rendezvény nem titkolt célja, hogy hozzájáruljon ahhoz, az egyház minél inkább olyanná változzon, amilyennek az Isten szeretné azt látni.

ReforMaraton500 Bátaszéken október 5-én (Fotó: Csillagösvény Egyesület sajtóosztálya)

„Ehhez mi, akik részesei lehetünk az eseményeknek, annyit tehetünk hozzá, hogy olyanná változunk, amilyennek a jó Isten elképzelt minket. Nem valamin, valakin, hanem magunkon kell változtatnunk. Minden lépésnél, kerékfordulásnál ezért kérjük felülről a segítséget. Jó megtapasztalni, hogy a segítség érkezik! Köszönjük! ” – nyilatkozta Bardócz Csaba.

A futók az előzetesen egyeztetett terv szerint október 8-án, vasárnap 14.40-re érkeznek meg Révkomáromba, onnan Csicsóra, Somorjára, Pozsonyba, október 9-én Nemeshodosra, Alistálra, Apácaszakállasra, Lakszakállasra, Lábatlanra, Lévára, Vámosladányba mennek. Majd Észak-Magyarországon folytatják az útvonalat, s október 11-én újra visszatérnek a Felvidékre: Nemesradnótra, Alsókálosára, Rozsnyóra, Szepsibe, Kassára. A csatlakozási felhívásra megadott határidőn belül lehetett jelentkezni.

A rendezvényt, melyet a ReforMaraton 500 facebook oldalon követhetnek, a Reformáció Emlékbizottsága támogatja.

forrás: felvidek.ma

Vélemény, hozzászólás?