Rest szív

27 .nap

„Ó, ti balgák! Milyen rest a szívetek arra, hogy elhiggyétek, amit megmondtak a próféták!” (Lk 24, 25)

Talán a viccben lévő kislányhoz hasonlítható leginkább a rest szívű keresztyén ember, aki azt még elhiszi, hogy a nagyapja a kutyájukkal beszélt, de hogy a kutya szerelmet vallott neki, azt már nem.

 

Azt még elhiszed, hogy Isten megteremtette a világot, és azóta is Ő tartja fenn, de azt hogy Jézus feltámadt, hogy Péter a vízen járt, hogy valakit 20 év után tényleg véglegesen megszabadított az alkohol rabságából, az már gondot okoz. Vajon miért könnyebb elhinni azt, hogy Isten egy mondatából világosság lett a sötétségből, és miért nehezebb elhinni azt, hogy Jézus valóban feltámadt, és visszajön? Pedig azok után, hogy valaki a semmiből eszközök nélkül 6 nap alatt létrehozta a „nagy valamit”, igazán logikus, hogy előtte semmi sem lehetetlen. Vagy talán már ez is kétséges?

Attól a pillanattól kezdve, hogy elkezded a Szentírást modern szemmel, „liberálisan” értelmezni, csapda felé tartasz, amit a Sátán megpróbál kihasználni. Talán neked is megtetszettek már azok az újszerű felfogások, hogy a Bibliát mindenki úgy értelmezze, ahogyan józan paraszti esze diktálja, vagy hogy a benne leírt csodákat nem kell szó szerint érteni, elég, ha a tanulságot levonjuk. Pedig a „teljes írás Istentől ihletett”, nincsenek kiskapuk, sem metaforák, szimbólumok, ha hiszel, akkor ne próbáld megmagyarázni azt, ami meghaladja a szellemi képességeidet. Ha hiszel, akkor teljes szíveddel, feltétel nélkül higgy!

Az egyik fő ok, hogy nem hiszel a csodákban, az, hogy azok mindig valaki mással történnek, sosem veled. Meglepő, hogy nem veled történnek, ha még annyi hited sincs, mint egy mustármag milliomod része? Miért vagy rest elhinni, hogy Isten tényleg mindenható? Ha nem hiszed el, amit az Úr kijelentett neked, akkor nem tud a Maga dicsőségére használni. A keresztyén ember legtöbb hibája hitetlenségéből fakad: ha erőtlennek érzed imáidat – akkor nem hittel imádkozol, ha félsz a kihívásoktól, mert úgy érzed, alkalmatlan vagy – akkor nem hiszed, hogy Jézussal bármit elérhetsz, ha borúlátó vagy a holnapot illetően – nem hiszed, hogy Isten mindenható, ha úgy érzed, hogy bűnöd megbocsáthatatlan – nem hiszed, hogy Jézus érted halt meg, ha nem akarod elfogadni, hogy feladatod van – akkor nem hiszed, hogy Isten szeret. Pedig szeret, és szüksége van rád, azt akarja, hogy része légy a tervének. De úgy nem tud mit kezdeni veled, hogy tele vagy kételyekkel, bizonytalanságokkal.

S hogy hogyan higgy? Erre nincs recept. Nincsenek pontos lépések, amelyeket ha követsz, akkor ún. nagy hited lesz. Elég ha nyitott szemmel jársz, és őszintén imádkozol Hozzá. Ezenkívül gondolkozz! Rá fogsz jönni, hogy bármilyen úton közelíted meg a világot, önmagadat, az életben minden Isten mindenhatóságát hirdeti. A többit a Szentlélek elvégzi benned. S végül ki tudod mondani, hogy: „Szeretlek Uram. Nem kételkedve, hanem biztos öntudattal.” (Szent Ágoston).

Sárközi Andrea (ELTE pedagógia szak), Badaló

Vélemény, hozzászólás?