Segítség, a gyerekeim regisztráltak a Facebook-ra!

  • Post category:Nagyvilág

[Schlakker Eszter sorozata]

A Facebook-ot korábban főleg a 16-tól 30 éves korosztály használta, ők azok, akik elsőként regisztráltak a rendszerbe. (Közéjük tartozom én is.)

A mi szüleink vagy mostanában jelentkeztek be, vagy az is lehet, hogy sosem fognak. Vannak, akik csak regisztrálnak, de sosem használják, és vannak akik aktívan belevetik magukat a Facebook világába.

Ezenkívül megjelentek a Facebook-on a tinédzserek is, akik korábban elvétve fordultak csak elő. Sőt, regisztrálnak most már a 13 év alattiak is, mert nem akarnak kimaradni belőle, és inkább hazudnak a korukról! Ez azt jelenti, hogy lassan megjelennek a közösségi médiában a korábbi felhasználók gyerekei is. Vagy éppen a tinédzserek szülei döntenek úgy, hogy megnézik maguknak a Facebook-ot!

És a szülők és a gyerekek együttes jelenléte a Facebook-on, könnyen konfliktusokhoz vezethet! Korábban a fiatalok nyugodtan beszélgethettek, megoszthattak szinte bármit az oldalon, hiszen csak a barátaik látták, mintha csak velük kommunikáltak volt. Ez az oldott hangulat kerülhet veszélyebe azzal, hogy most már több generáció használja a Facebook-ot!

Ez a legfrissebb (2012. január 13-i, forrás: socialbakers) statisztika a Magyarországi Facebook felhasználók korosztály szerinti eloszlásáról. Láthatjuk, hogy a legtöbb felhasználó a 18 és 44 év közötti korosztályból van!

Ez a cikk az első része a szülők és gyerekeik Facebook-os kapcsolatáról szóló cikksorozatnak – és elsősorban a szülőknek szól!

Mindkét oldalról meg fogjuk vizsgálni a kérdést, a gyerekek és a szülők szemszögéből is, és megpróbálunk válaszokat keresni arra a kérdésre, hogyan előzzük meg az online találkozásból fakadó lehetséges problémákat.

A szülők oldalával kezdjük – jövőhéten pedig jön a másik oldal.

Tehát az első kérdés:

Hogyan “védjék meg magukat” a szülők a saját gyermekeiktől?!

Mert a gyerekek kíváncsiak, és mert ha magunkat védjük, az adatainkat, azzal őket is védjük!

Először nézzük meg azt az esetet, ha mint szülő, megjelensz a Facebook-on, vagy a gyereked regisztrál a Facebook-ra!

Az, hogy szülő vagy, még nem jelenti, hogy nem lehetnek magánügyeid! Nem biztos, hogy minden megnyilvánulásodat, megjegyzésedet, fényképedet, megosztásodat megmutatnád mindenkinek – akár a saját gyermekednek! A Facebook-on egyre több szerepben tűnhet fel valaki: mint családtag, munkatárs, barát, ismerős, vagy éppen virtuális ismerős. Az, hogy mindegyik szerepben mást mondunk, vagy máshogy kommunikálunk, a való életben természetesnek tűnik! Miért ne lehetne az a virtuális világban is?

Valamit előrebocsájtok: egyáltalán nem kétszínűségre, titkolózásra, kettős életre, vagy képmutatásra bátorítalak! Ez nem arról szól, hogy „hazudsz”, „nem akarsz lebukni” vagy „eltitkolod a bűneidet”. Egyszerűen arról van szó, hogy vannak olyan témák, amikről nem beszélünk a gyerek előtt – akkor sem biztos, ha már felnőtt a gyerek, de főleg nem, ha tinédzser! Mert nem tartozik rá, nem értené, vagy éppen csak még kicsi hozzá! Arról van szó, hogy a felnőttek máshogy beszélnek, ha gyerekek vannak a közelben, és máshogy beszélnek egymás között! És most ugyanúgy szó van keresztényekről és nem keresztényekről! És lehet mondani, hogy keresztényként ne nyílvánuljuk meg semmilyen olyan módon, ami nem illő! Természetesen a Facebook-os viselkedésnek is vannak illemszabályai, de nem biztos, hogy ezt mindig be tudjuk tartani, vagy éppen az ismerőseink mindig betartják!

Mondok egy konkrét példát, hogy megértsük mire is gondolok.

Te, mint felnőtt, elmész egy céges buliba, és arról fényképek kerülnek fel a netre. A fénykép nem kell, hogy kihívó vagy megbotránkoztató legyen, csak egy fénykép, ami egy vendéglátóhelyen készült, közös kép a munkatársakkal! És ugye ők megjelölnek téged a képen. (Amit a gyereked szintén lát, ha megengeded neki!) És aztán jönnek a kommentek a munkatársak részéről! És lehetnek érdekes megjegyzések az estéről. Lehetnek benne trágár kifejezések, vagy pletykák a munkatársakról… Hogy ki mit szól hozzá, milyen kommentek érkeznek, az már nem biztos, hogy nyomdafestéket tűrne, (mert ugye ott felnőttek beszélnek egy felnőtt eseményről) s hogy ki mit szól hozzá, az olyasmi, amit te nem tudsz kontrollálni és nem is biztos, hogy kell! Itt a lényeg, hogy ne a gyerek orra előtt történjen ez a beszélgetés! Nem azért, mert bármi rosszat tettünk, hanem mert ezek a dolgok nem taroznak rá, nem neki szólnak!

Hogy milyen megoldás létezik ennek a problémának a megoldására?

Szerencsére a Facebook kifejlesztett egy nagyon hasznos dolgot a hasonló helyzetekre! Ez pedig a listák és a megosztási beállítások! Az ismerőseinket külön listákra tehetjük: család, barátok, távoli ismerősök, gyülekezet tagjai… (Külön téma lehetne, hogy miért érdemes a gyülekezet tagjait külön listára tenni!) És különböző tartalmakat lehet megosztani az egyik csoporttal, és mást a másik csoporttal. Ez igaz a bejegyzésekre, a fényképekre, a videókra, a linkekre is.

Ehhez persze rá kell szánni az időt, és csoportosítani az ismerősöket! És most előnyben vannak, akiknek kevesebb van! Ez az egyik, amit lehetőségünk van megtenni! És most jöhet a felvetés, hogy ez nem oldja meg azt a kérdést, hogyha megjelölnek egy fényképen, akkor azt ki látja. A jó hír az, hogy ezt is be lehet állítani! Az adatvédelmi beállításokban találjuk azt a menüpontot, hogy mi legyen a címkék sorsa, ha bejelölnek minket! Itt eldönthetjük, hogy kik láthatják (vagy kiket tiltunk ki ebből), vagy beállíthatjuk, hogy előbb jóvá kell hagynunk a fényképet, mielőtt az a mi adatlapunkon megjelenne!

Nagyon fontos, hogy ezekkel a lépésekkel példát mutatunk gyermekeinknek is, és más Facebook-ozó ismerősünknek is, hogy hogyan lehet tudatosan, másokat védve használni a közösségi médiát!

A cikk következő része a jövő héten: Jó tanács a szülőknek, hogy hogyan védjék meg gyermekeiket a facebook-ozó szülőktől, vagyis maguktól!

És mi várható még a témában?

  • Kisebb gyerekek a Facebook-on. Mit kezdjünk velük?
  • Mitől kell megvédenünk a gyerekeinket? Mit tanítsunk nekik a közösségi médiáról? 

Vélemény, hozzászólás?